Když už nemáte nový motor, nebo hned celý nový model, není špatné udělat alespoň nějakou zajímavou edicí. U Polarisu to moc dobře vědí a chrlí je každý rok. většinou se ale jedná o čtyřkolky s lepšími díly, jako byla třeba Öhlins edition, nebo různé sportovní edice. Tentokrát je tu ale něco pro práci.

7D2 4313

Představovat nejmenšího Sportsmana asi nemá moc smysl. Je to legendární jednoválec, který ve své době určoval trendy ve světě čtyřkolek a i dnes platí za kvalitní a dostupnou “Ameriku”. Pod klasickou hranatou kapotáží s dvojicí světel vpředu a jedním v kapličce na řídítku bije jednoválcové srdce o výkonu 41 koní plněné vstřikováním.  

ISB 1100

Motor je lety prověřený a těžko mu něco vytýkat. Pohání přes kardany obě nápravy a Sportsman má plnohodnotný náhon 4x4. Signifikantní je pak pro malého Spotsmana přední zavěšení typu McPherson, které známe spíš z aut a dnes nevím o jiném modelu čtyřkolky, který by toto zavěšení využíval. Pokud se ale pletu, tak mě opravte. 

ISB 1110

Je třeba říct, že to není zavěšení, které by se hodilo na sportovní jízdu, nebo závodění. Naopak je robustní a stabilní pokud potřebujete pomalu projíždět těžkým terénem s naloženou čtyřkolkou. Pak funguje výborně. 

ISB 1128

Varianta Agri Pro je jako správný JéZéĎák certifikována jako traktor. Díky tomu si můžete užívat tahání až 550 kg. Máte také světlou výšku přes 30cm. Čtyřkolka je vyvedena v zelené barvě na plechových kolech, zkrátka žádné zbytečné fičury navíc. Jsou tu jen poctivé ocelové nosiče systému plus and play. Vzadu jsou držáky pro spolujezdce, vepředu pak bytelná trubková nástavba. Nechybí tu ale ani ochranný rám, který si bere na starost drahá přední světla. Agri Pro dostanete pouze v zelené barvě, ale výhodou jsou probarvené plasty, takže každý škrábanec nebude hned vidět. 

PS5R0650

V nabídce má Polaris samozřejmě širokou škálu držáků všeho možného a dalšího příslušenství, jako jsou rámy, nebo naviják. Jinak je ale Agri Pro o speciální výbavu ochuzen. To nicméně kompenzuje poměrně atraktivní cenou.

 ISB 1131

V bahně

Jak můžete vidět z fotek, tak počasí nám na testování moc nevyšlo. Nebo naopak vyšlo, jak chcete. Každopádně trať byla kompletně pokrytá hlubokým bahnem. Toho jsem se trochu bál, přeci jen gumy měly k bahennímu vzorku dost daleko a 41 koní taky není žádný zázrak. 

ISB 1159

Moje obavy ale byly zbytečné. Sportsman totiž vše kompenzuje nízkou hmotností a hladkým průběhem výkonu. Plán se dá dobře dávkovat tak, aby kola zabírala a čtyřkolka jen zbytečně nehrabala.

ISB 1167

Na řadu samozřejmě přišel náhon 4x4, tady by to asi ani jinak nešlo. Nebyl jsem sice tak rychlý, jako na litru, ale UTVčkům jsem úplně v pohodě stačil a díky úzké konstrukci jsem si na trati mohl vybrat ideální stopu, která byla nejméně zabahněná. 

7D2 4314

Přišla samozřejmě řada i na oblíbený test převrácení. Na kluzké trávě to bylo ještě o něco těžší a malý Sportsman měl spíš chuť driftovat, než jezdit po dvou. Každopádně odezva od podvozku je vynikající a vy přesně víte, co se pod čtyřkolkou děje.  

PS5R0725

Agri Pro ale není žádný závoďák a hlavní je, aby spolehlivě sloužil každému, kdo na něj zrovna potřebuje nasednout a jet něco zkontrolovat na farmě, nebo potřebuje odtáhnout vlek. A k tomu je perfektní. Čtyřkolka je jednoduchá, nezáludná a řídit jí může v podstatě každý.ISB 1137

Motor je předvídatelný, čtyřkolka je pohodlná, dobře chrání jezdce před nepřízní počasí a terénu a podvozek z vás nevytřese duši. Zároveň je ale naladěný tak, aby se čtyřkolka v první zatáčce nepřevrátila. 

ISB 1114

Zkrátka je to takový ten mix, který chcete pod sebou mít při každodenním použití čtyřkolky.

Video