Sněžné skútry jsou u nás bezesporu spíš okrajovou záležitostí a jejich prodeje mají mezi sebe stabilně rozdělené Polaris a BRP. Ale jak ukázali čtyřkolky, tak co platí dnes, zítra už platit nemusí. Jak funguje sněžný skútr z Číny jsme se vydali vyzkoušet do Horní Úpy.

7D2 3891

Znáte to, takovej ten super den, sluníčko, pár stupňů pod nulou a nová mašina na test. To pak překousnete i tři hodiny v autě. Na skútrech sice nemám rozhodně najeto tolik, jako na motorkách, nebo čtyřkolkách, ale nějaká ta zkušenost už tu je a hlavně jízda na pracovním skútru není zase tak náročná na balanc a techniku. Zajímá mě hlavně, jak dokáže fungovat sněžný skútr se čtyřkolkovým dvouválcem do V pod kapotou.

7D2 3927

Nejdřív ale o Aodesu. Je to čínská značka, která vznikla pár let po CFMOTO a sídlí relativně nedaleko jejich továrny. Na rozdíl od CFMOTa, které se zaměřuje i na motorky je Aodes čistě offroadový producent, který má ve svém portfoliu hlavně pracovní čtyřkolky a UTV. Teď se ale vytasil se sněžným skútrem, což je rozhodně zajímavá kapitola, i když s ohledem na to, že se u nás za rok prodá zhruba 150 sněžných skútrů to není pro trh určitě nijak zásadní. 

7D2 3902

Na první pohled vypadá skútr velmi dobře. Má moderní design, ostré tvary, přední světlo s LED a palubní desku tvoří velký barevný TFT displej. Pod ním jsou už o něco méně pěkná tlačítka zapínání vyhřívání sedaček a rukojetí. To je u sněžného skútru samozřejmě zásadní záležitost. Dvě sedačky jsou pohodlné a spolujezdec má navíc na svých madlech ještě kryty rukou. Celá zadní opěrka se dá odstranit pro lepší pohyb na skútru.  

7D2 3905

Je tu taky srolovaný kabel, který slouží k připojení skútru k elektrickému proudu a jeho předehřátí před jízdou. To je na horách v podstatě nezbytný prvek. Pás je široký 444mm a patří tak k těm širším v nabídce. Celý systém odpružení vypadá na první pohled jednoduše a robustně. Zdvih pásu je 80mm a zdvih lyží 220mm. 

7D2 3913

Zpracování i spojovací materiál na skútru vypadá velmi dobře a ke kvalitě v podstatě nemám výhrady. Kromě tlačítek zapínání vyhřívání mi na skútru nic nevadilo a nenašel jsem špatně udělaný detail. Skútr je taky v základu velmi dobře vybavený a nečekají vás další investice do doplňků. 7D2 3920

Skútry mají trochu jinak řešený pohon, než čtyřkolky. Motor je vepředu před jezdcem a pás pohání přes variátor. Ten je u skútru s ohledem na plochu pásu a podmínky, ve kterých stroj jezdí mnohem víc namáhaný. Proto je potřeba, aby byl řemen přístupný a bylo možné ho kdykoliv vyměnit. Variátory skútrů jsou tak dobře přístupné hned po sundání bočního panelu. Aodes navíc používá variátor kanadské značky CV-Tech, který už známe ze čtyřkolek CFMOTO. Na variátoru je i prostor pro umístění náhradního řemenu, který je dobré mít s sebou. 

7D2 3917

Pod panelem na pravé straně najdete přístup k olejovému filtru a dalším věcem nezbytným pro servis stroje. Skútr má nádrž na 34 litrů, což mu stačí k ujetí asi 330km. Záleží samozřejmě na terénu a stylu jízdy, to je stejné, jako u čtyřkolky. 

7D2 3910

Do prašanu!

Na skútru sem dlouho nejezdil, takže nasedám s patřičným respektem. Ergonomie je výborná, stupačky příjemně zubaté, řídítka jsou užší, než na čtyřkolkách a mají zahnuté konce pro lepší držení. Plyn se přidává páčkou podobně jako na čtyřkolce. Brzdu ovládáte jen prsty levé ruky a je překvapivě účinná. To je dané hlavně velkým odporem pásu, kdy skútr brzdí sám o sobě už tím, že uberete plyn. 

JXK 8119 Enhanced NR

Dvouválcové véčko má příjemný zátah od nízkých otáček, což je oproti většině skútrů celkem velký rozdíl. Plyn se dá skvěle dávkovat a zátah při rozjezdu je vynikající. To je samozřejmě super zejména při tahání vleku, nebo jízdě s pasažéry. 

7D2 4017

Hodně mě překvapila stabilita. I když je skútr opticky hodně vysoký, je velmi stabilní a než se začne převracet, dá vám včas vědět. Pro srovnání jsme jezdili i na staré Yamaze, u které stačilo pro převrhnutí opravdu málo. I při otáčení ve svahu stačilo zatížit stranu v kopci a skútr celkem ochotně zatočil a pokračoval správným směrem.

7D2 3949

Pokud jste měli tu čest na skútru jezdit, tak určitě víte, jak nestabilní věc to je a jak neochotně zatáčí pomocí lyží. Je tu vždy potřeba pracovat s těžištěm a to zejména pokud jste v kopci. Na druhou stranu oproti třeba čtyřkolce na pásech nabízí skútr podstatně větší rychlosti, kterými se sněhem dokáže pohybovat.  

7D2 3974

Aodesu se podařilo uspořit díky jednoduché konstrukci hodně váhy a Alpine Cross má něco málo pod 300kg. To samozřejmě není váha, kterou mají sportovní skútry, ale na pracák je to super. Díky tomu je ovladatelnější a tolik se nenadřete při zatáčení. No a samozřejmě se taky mnohem líp zvedá při převrácení, což jsme si pochopitelně taky vyzkoušeli při travestování sjezdovky ve Velké Úpě. 

7D2 4005

Alpine Cross je pracovní skútr, což jsme už psali na začátku. Je výborný při přesouvání po horách, hodí se k zásobování chat, při úpravách areálů a podobně. Pokud ho budete chtít používat pro jízdy ve volném terénu v Rumunsku a podobné kratochvíle, tak byste byli asi zklamaní.  

7D2 3998

Motor má skvělý zátah v nízkých a středních otáčkách, ale úplný vršek mu přeci jen chybí. Skútr taky není úplně hravý a vyniká spíš stabilitou, než nějakou zásadní touhou zatáčet, nebo se stavět na jednu lyži. 

7D2 3977

Je to kliďas

To je ale vlastnost, kterou bohatě oceníte při každodenní práci, kdy se nebudete muset v každé zatáčce soustředit na to, aby se skútr nepřevrátil, nebo abyste nedali moc plynu. Je to zkrátka takový každodenní parťák, pohodlný, dost velký, dost stabilní a hlavně za peníze, kterým nemůže Amerika, nebo Kanada konkurovat. Cena s DPH je 372 500 korun. Jo a abych nezapomněl, skútr má SPZ. 

7D2 3930

7D2 3906

7D2 3914

7D2 3909

7D2 3915

7D2 3923

7D2 3911