Musím říct, že letošní sezona utekla jako voda, ale rozhodně to nebyla voda nudná a když teď přemýšlím, kde všude jsme s redakčním MT byli a co jsme zažili, stálo to za každý kilometr. 

CFMOTO 800MT Sport ptří mezi nejprodávanější cestovní endura u nás, a tak se s nimi čím dál častěji můžete potkávat na silnici. Výhodou verze Sport je samozřejmě cena. Ta s sebou oproti verzi Touring přináší nějaký ten kompromis. 

7D2 2962

7D2 2965

Sportka má litá kola, v základu není kryt motoru, vyhřívání a rychlořazení. Dá se bez toho žít? Jsme pořád tady, takže asi jo. Co naopak rozhodně potřebujete je sada kufrů. Ty oceníte nejen na cestách, ale i při jízdě se spolujezdcem, kterému zadní kufr přináší nevídaný komfort. Komfort při dlouhých cestách je vlastnost, která mě překvapila ze všeho nejvíc. 

IMG 1852

První větší výlet byl do Německa, kdy ještě nebylo úplně ideální počasí na motorku. Na MT je ale jezdec i spolujezdec velmi dobře chráněný před nepřízní počasí a nebyl problém jezdit ani v teplotách pod deset stupňů. Uznávám ale, že tady by se zrovna hodily vyhřívané rukojeti. 

7D2 2955

Dobře fungují i sériově obuté Maxxisky. Těch jsem se upřímně trochu bál, nemám s nimi zkušenost a zrovna u pneumatik raději sázím na osvědčené modely. I v chladu a v dešti ale gumy fungovaly výborně a nepřinesly mi vlastně žádnou krizovou situaci. Je fakt, że po více než deseti tisících kilometrech, které má motorka většinou naložená za sebou už zaslouží výměnu. I tak je to ale slušná porce, kterou gumy vydrží.  

7D2 2966

7D2 2967

Majitelé si občas stěžují na životnost řetězové sady. My jsme se o ní poctivě starali, pravidelně jí mazali špičkovým sprejem a za to se nám odměnila jen minimálním průvěsem. Troufnu si odhadnout, že má ještě nějakých deset tisícovek před sebou. 

7D2 2968

Na motorce samotné v podstatě není znát skoro žádné opotřebení. Nejvíc viditelné užívání je na stupačkách jezdce, které jsou celkem dost odrolené a to jsem jezdil hlavně v cestovních, nebo streetových botách. Je to daň za to, že gumy ve stupačkách jsou měkké a dobře tlumí vibrace. No a pak už jsou to jen odřené rámy na kufry, které jsme hojně využívali a na každé cestě kufry několikrát sundavali. 

7D2 2980

To je mimochodem věc, která funguje perfektně. Kufry se nasazují a sundavají velmi snadno, zámky dobře fungují a ani po několika desítkách použití nemají vůle. 

7D2 2978

Bál jsem se o velký displej, který je vystaven nelítostnému počasí. Několikrát jsem jej za jízdy otíral v rukavici, ale škrábanec byste hledali jen velmi těžko. Naopak detailem, který mi trochu lezl na nervy je protáčení levé rukojeti. 

7D2 2951

Funkci padacích rámů jsem naštěstí nemusel ověřit v praxi, ale je třeba říct, že při běžném používání nijak nepřekáží a vlastně kromě vizuální stránky o nich prakticky nevíte. 

7D2 2952

Netknuté zůstaly i plasty okolo nádrže, které trpí odíráním od kolen. Dost často jsem jezdil ve stupačkách, ale i tak zůstaly plasty lesklé a bez škrábanců. 

7D2 2982

Dlouhé cesty má radši

Na motorce jsem často jezdil do kanceláře přes Prahu. Tady se trochu ukazuje původ motoru od KTM, který by raději jel rychleji, než si bublal pomalu mezi auty. Když se ale naučíte dobře řadit, je to v pohodě. Motorce ale neodpářete váhu, která vadí hlavně v téměř nulové rychlosti. Když se ale rozjedete, je najednou tatam. 

7D2 0346

Daleko líp se MT cítí na okreskách, kde může vyniknout dobře nastavený podvozek, který slušně žehlí nerovnosti. Ostřejší jízdu trochu komplikuje přední brzda, do které je potřeba se víc opřít. To už se ale nebavíme o běžném výletním tempu, ale o pořádné divočině. 

7D2 0349

Ani při jízdě ve dvou nebyl s brzdami problém a to jsme sjížděli i z průsmyků jako je Stelvio. Alpy byly ostatně nevětším testem. Tisíce zatáček ve vedru, dešti i řídkém vzduchu. Nic z toho nebyl nakonec problém a MT jsme si v Alpách řádně užili.

ISB 4699

Utrpení nebyl ani 600 km dlouhý přesun po dálnici. MT sice dokáže jet i rychlostí začínající dvojkou, ale to už je cestovní enduro hodně nestabilní. V pohodě se dá jet 150 a to klidně celý den. V tu chvíli je to už horší se spotřebou, která se přehoupne přes 6 litrů. Kdo by na to ale koukal žejo… 

7D2 0355

Samostatnou kapitolou je aplikace CFMOTO. Ta motorku nejen sleduje, ale i hlídá. Dá vám vědět, když někdo s motorkou manipuluje, upozorní vás na dlouhé stání, sleduje baterii, stav paliva a nájezd. Dokáže vám taky ukázat trasu, kterou jste projeli, jak jste při tom jeli rychle, kolikrát jste tvrdě brzdili, nebo kolikrát jste zastavili. Bohužel tato funkce není úplně stoprocentní a několikrát se mi stalo, že kus výletu chyběl. Co naopak funguje výborně je aktualizace softwaru na dálku. Dostanete notifikaci do aplikace a podle pokynů za pár minut přehrajete řídící jednotku. 

ISB 4542

Je tu i možnost promítnutí navigace na displej. Musíte ale cíl nastavit jen v aplikaci CFMOTO. Na displeji pak uvidíte šipky, které vás budou navigovat na křižovatkách. Musím říct, že jsem nakonec raději používal mobil v držáku na řídítkách.  

7D2 0354

Pohled spolujezdkyně

S pohledu spolujezdkyně vždy hodnotím několik pro mě zásadních faktorů. Stabilní a předvídatelné chování motorky - průběžný plynulý náběh výkonu i pozvolné brzdění. Ze začátku jsem měla trochu nepříjemný pocit, při 5000 otáčkách měla motorka tendenci cuknout a to pro mě, která se ráda kochá a nesleduje budíky znamenalo občas drcnutí do přilby mého řidiče. Po aktualizaci softwaru tohle ale ustalo a od té doby to byl vyloženě požitek.

IMG 1861

Další parametry jako pohodlné a široké sedlo, ideální vzdálenost ke stupačkám, i pohodlné usazení mezi kufry splnilo CFMOTO 800MT Sport na jedničku. Cestovat s ním po Evropě byla radost jak na dálnicích tak i v klikatých úzkých průsmykách italských Alp.

IMG 9709

Obstálo?

Na MT jsme najeli celkem 10600 km. Většina z toho byla na dlouhých cestách po Německu, Rakousku, Itálii, ale třeba taky po ČR na CFMOTO sraz. Na každé pumpě jsem musel odpovídat na zvídavé otázky, ale to k novým modelům tak nějak patří. Na dlouhé cesty jsem se vlastně těšil nejvíc, to baví MT nejvíc. Neztratí se ale ani ve městě, nebo na okreskách při víkendové projížďce. Každopádně 800MT Sport stojí za každou korunu, kterou za něj dáte a pokud nepotřebujete výše zmíněnou výbavu navíc, bude vás tahle motorka bavit při každé jízdě! 

IMG 8705

Jo a naše předváděčka je na prodej, tak pokud máte zájem, napište do CFMOTO ČR!

Foto: Ivan "Scoob" Bezděk, Tereza Olivová