Skoro v každém testu máme fotku na dvou kolech. Má to dva důvody. Tím prvním je, že to zaujme čtenáře a dobře to vypadá, no a tím druhým, že si vyzkoušíme, kde jsou limity testovaného stroje. A to se může hodit i vám. Pojďme se podívat, jak na to. 

CFORCE 450 520L LAUNCH 2228

Čtyřkolka je z podstaty celkem nestabilní věc. Na jednu stranu vydrží opravdu hodně, ale když překročíte určitou hranici, tak se věci dějí strašně rychle a většinou strašně špatně. Pro jezdce je tak hlavně důležité poznat, kdy se blíží hranice, ze které už není návratu. A v tom vám pomůže umět jezdit po dvou kolech. Je celkem jedno, jestli máte sportku, nebo pracák, jde to vlastně na všem.

7D2 1166 

Jízda po dvou je jak asi tušíte hlavně o rovnováze. V podstatě jde o to se snažit čtyřkoku převrátit, ale zase ne tak moc. Dosáhnete tím rovnovážného bodu, ve kterém můžete trávit v podstatě libovolný čas dokud se vám nepovede čtyřkolku zase dostat na čtyři. 

IMG 7493

Vyberte si stranu

Abyste čtyřkolku dostali na dvě kola, budete muset zatáčet. Vyberte si proto stranu, na kterou vám to jde líp (každý jí máme, já to mám doleva). Najděte si rovný plac ideálně s měkčí hlínou. Kde budeme jezdit je dost podstatné, protože pokud budete na prašném place, budou vám kola spíš klouzat a na dvě se nedostanete. 

118A0762

Špatný není ani asfalt, ale tam zase hrozí rychlejší převrácení. Měli byste mít okolo sebe taky dost prostoru, protože ze začátku budete rádi, že jedete po dvou a směr bude až druhotná záležitost.

IMG 7516

Pokud budete jezdit na sportce, je to jedno, pokud na pracovním stroji, zapněte si 4x4. Se zadokolkou to jde samozřejmě taky, ale hůř. Zadní kola vám budou spíš ujíždět do driftu, než aby se zakously do země a zvedly vnitřek čtyřkolky. 

7D2 2678

Jestli budete jezdit na L, nebo H je už celkem jedno, důležité je mít citlivý palec na páčce. Na sportce budete potřebovat i spojku pro lepší kontrolu výkonu.

CFORCE 450 520L LAUNCH 2228

Dokolečka dokola 

Začněte tím, že budete opisovat kruhy o průměru asi 5 až 8 metrů. Nejdříve pomalu a pak budete zrychlovat. s narůstající rychlostí ucítíte, jak se vám budou kola nadlehčovat, až se ta vnitřní zvednou. Ze začátku se nelekejte, kola pár centimetrů nad zemí vás nepřevrátí.

7D2 1161 

Když se vám povede vnitřní kola nadzvednout, můžete přidat práci s tělem. Vykloňte se ven ze zatáčky, abyste těžištěm pomohli čtyřkolce se zvednout na vnější stranu. Zkoušejte stále větší náklon až ucítíte, že síly v řízení najednou povolí a vy už nedržíte čtyřkolku plynem a rukama, ale sama jede po dvou v rovnovážném bodě.  

7D2 1162

Zezačátku je to celkem dřina, protože už jen dostat čtyřkolku na dvě kola je na ruce celkem zápřah. Jakmile ale poznáte, kde jsou limity stroje, je to v pohodě a můžete řídit klidně jednou rukou. Když už si budete jistější, můžete si místo jízdy v kruhu pomoct jen cuknutím do esíčka. Prostě prudce zatočíte doprava a hned doleva a přidáte plyn. Čtyřkolka se zvedne na dvě kola stejně. 

7D2 1163

Jakmile si budete jistí v kramflecích, zkoušejte na dvou kolech měnit směr, nebo jet jen v přímém směru. Zkuste si jízdu ve stupačkách no a samozřejmě i na druhých kolech, abyste měli pojem o tom, jak vám to jde na druhou stranu.7D2 1166

Trénujte

Kromě toho, že umět jezdit po dvou je celkem frajeřina, pomůže vám to zvládnout lépe svůj stroj a třeba vám to někdy pomůže zabránit nehodě, která by se blížila. Tak ať se daří!

7D2 2687

Foto: Jan Altner, CFMOTO