Tak to vypadá, že se nám tu rozjel takový nešvar - honba za co nejsilnějším a nejrychlejším side-by-side. Rok kraloval Polaris se svým RZR, ale teď je tu zatraceně ostrá odpověď od BRP. 

"Can-Am věří, že pokrok nepřichází tím, že bychom stáli na místě, a nový Maverick R je vzrušujícím ztělesněním našeho závazku vytvořit stroj, který změní trh tím, že prorazí hranice současného výkonu a designu a přinese jezdecký zážitek na úplně novou úroveň," uvedl Sandy Scullion, prezident skupiny Powersports u společnosti BRP. "S motorem s výkonem 240 koní, moderní převodovkou DCT a podvozkem, který dokáže využít tuto sílu, je nový Maverick R opravdovým závodním side-by-side vozidlem postaveným speciálně pro ty nejnáročnější jezdce."

7

MOTOR A PŘEVODOVKA

Srdcem Maverick R je motor s výkonem 240 koní, 999T Rotax 999cc s turbodmychadlem, tříválcový, čtyřtaktní a se vstřikováním paliva. Díky dvojspojkové převodovce  DCT Rotax má Maverick R možnost rychlého a efektivního přenosu výkonu na zem. Tento výkonný balíček poskytuje Mavericku R poměr výkonu k objemu motoru, který nechává konkurenci za sebou.

2

Díky ověřenému vývoji a výzkumu v závodech využívá Maverick R optimalizovaný design sacího systému pro snadnou údržbu a výkon na další úrovni. Dvojité vstřikování paliva do každého válce spolu s prvním elektronicky řízeným ventilkem regulujícím tlak turbodmychadla maximalizují výkon Mavericku R.

1

Tři volitelné režimy jízdy – Normální, Sportovní a Sportovní+ – dávají jezdci ještě více kontroly. Normální režim nabízí hladkou odezvu plynu, převody se mění v rozmezí 3500-4500 ot./min; režim Sportovní nabízí zvýšenou odezvu plynu a převody se mění při 8500 ot./min; a režim Sportovní+ zahrnuje pokročilou technologii Advanced Response Technology (ART) pro dosažení maximální výkonu odezvy plynu a převody se mění při 8500 ot./min. ART vytváří předstahu pro turbodmychadlo tím, že vypne jeden válec, zpozdí zážehový čas a maximalizuje polohu víka plnicího hrdla pro maximální průtok vzduchu. Jakmile je aplikován plný plyn, třetí válec se opět vrátí k zapalování a dosáhne se maximálního výkonu.

3

PODVOZEK A ODPRUŽENÍ

Revoluční motor potřebuje revoluční podvozek, který zvládne nezávratný výkon. Maverick R má pevný dvoufázový rám z ocelových trubek ve tvaru V a klec pro zvýšenou pevnost, tuhost a optimalizovaný výkon vozidla. Nový design podvozku výrazně snižuje namáhání šroubovaných spojů, včetně přední a zadní části odpružení, která jsou vybavena dvojitě spojenými pryžovými ložisky pro tichou a hladkou jízdu. S ohledem na požadavky vysokovýkonného motoru a podvozku má Maverick R největší stopu vozidla ve své třídě, s šířkou 77 palců a rozvorem 108 palců pro optimální stabilitu a ovladatelnost.

9

Nový robustní design odpružení s vysokým zdvihem klade důraz na pohodlí jezdce a výkon. Tento design umožňuje modelu Maverick R dosáhnout plného potenciálu na trati i na dráze s odpružením 635 mm vpředu, 660 mm vzadu, a světlou výškou 432 mm. Unikátní konfigurace odpružení z leteckého hliníku snižuje namáhání komponentů, což zajišťuje vynikající tlumení nerovností, zvýšenou torzní tuhost a zlepšenou stabilitu a ovladatelnost.

10

Nepřekonatelná kombinace technologie Smart-Shox, nejnovějšího systému Fox Live Valve Gen 3 ve spojení se tlumiči Fox 2.5 PODIUM a 3.0 PODIUM, zajišťuje, že model Maverick R plynule zvládá jízdu přes i nejnáročnější pouštní terény. Díky patentované elektronické hlavní tyči a základnímu ventilu od společnosti Fox má model Maverick R šestkrát větší rozsah nastavení komprese než jakékoli jiné vozidlo na trhu. S více než 200 úpravami odpružení v reálném čase za sekundu a schopností přepínat mezi měkkým a tvrdým nastavením ventilu za méně než dvě setiny sekundy, je podvozek Maverick R zárukou důvěry při každém brzdění, zrychlení a zatáčení.

8

K přenášení výkonu na zem je model Maverick R vybaven pneumatikami Tenacity XNR ITP o rozměru 32 palců (32x10Rx16), které jsou namontovány na 16palcových hliníkových kotoučových kolech. Robustní 16palcová kola mají také první šestihrannou matici, která je standardem pro mnoho automobilových nákladních vozidel, a povinný prvek pro zvládnutí zvýšeného výkonu a točivého momentu nové platformy. 

4

5