Cestovní enduro MT je jednoznačně nejpopulárnějším modelem CFMOTO v jedné stopě. Prodává se velmi dobře a skoro se na něj stojí fronty. Ostatně o tom, jak funguje se přesvědčujeme v našem dlouhodobém testu. Hlavní je ale neusnout na vavřínech a proto je tu model Explore, který jsme měli možnost testovat na alpských silnicích a šotolinách. 

CFMOTO 800MT EXPLORE EDITION Studio Left45 Starry White

Na první pohled se Explore hodně těžko rozeznává od modelu MT Touring. Samozřejmě je tu nová barevná kombinace, která vypadá velmi dobře. Kromě zlatých ráfků má motorka zajímavou kombinaci bílé, modré a stříbrné barvy. No a pak je tu ještě jedno zcela jasné poznávací znamení - palubní deska. Kromě námi testovaných barev je k dispozici ještě kompletně černá varianta. A když říkám kompletně, tak tím myslím i s motorem. 

CFMOTO 800MT EXPLORE EDITION Studio Right Gem Black

palubka

Namísto už tak dost velkého palubního displeje se usadil osmipalcový dotykový displej, který je i na modelu NK, ale na výšku. Na MT je v klasické široké poloze a nabízí řadu moderních vymožeností v čele s Car Play, díky kterému můžete zrcadlit svůj telefon a využívat jeho navigaci. Přehlednější je také nastavení jízdních režimů a dále možnost nakonfigurovat si svůj vlastní. K tomu jsou tu také nové ovladače na řídítkách. Jsou přehlednější a motorka se s nimi lépe ovládá. Prima je taky klasický přepínač blinkrů s delším chodem, než má klasické MT. 

brzda

O pohon se stará stejný řadový dvouválec původem od KTM naladěný na 91 koní. U modelu Explorer ale můžete při řazení využívat obousměrný quickshifter. Abyste mohli motorku lépe udržet pod kontrolou, je tu navíc tlumič řízení. O pohodlí se na modelu Explore stará kombinace vyhřívaných rukojetí a vyhřívaného sedla. Nechybí samozřejmě ani kryty rukou. 

riditko1

Samostatnou kapitolou je elektronika. MT dosud disponovalo jen ABS a možností nastavení dvou motorových režimů. Nyní je tu navíc i kontrola trakce. Jak jsem psal výše. Motorka má několik možností nastavení jízdních režimů pro sport, déšť, cestování, nebo jízdu v terénu. Můžete si navíc nakonfigurovat i svůj vlastní režim, takže když jsme například chtěli fotit na zadním, vypli jsme kontrolu trakce úplně. S ohledem na to, že Explore to myslí s terénem celkem vážně je to zajímavá možnost. Pro jízdu v terénu je Explore osazený mimo jiné také padacími rámy a krytem motoru a svodů. 

riditko

Podvozek nese značku KYB, je kompletně nastavitelný a jsou na něm obuta drátěná kola o rozměrech 19” vpředu a 17” vzadu. Brzdy obstarala značka J.Juan. 

motor

S lehkostí

V sedle MT se cítíte vždy dobře. Motorka je neuvěřitelně pohodlná a široká řídítka dávají pocit skvělé kontroly nad strojem. Před vámi se navíc rozsvítí vysoko umístěný velký displej, který ukazuje vše, co potřebujete pro svou jízdu. Ze začátku mi sice chvíli trvá, než se mi podaří pochopit logiku nastavení všech funkcí. Někdy je to celkem kostrbaté, ale zvyknete si. Navíc jakmile si nastavíte základní funkce, už není třeba do nastavení moc často zasahovat. 

ISB 4880

Motor má stejně zajímavý zvuk, jako na ostatních MT. Není příliš hlučný, ale dává o sobě vědět a bublavý zvuk dvouválce prostě stojí za to. Převodovka je přesná, ale potřebujete na ní trochu víc síly. Na stran druhou se nestane, že si omylem zařadíte špatný kvalt. I spojka jde hladce a stačí vám na ní v pohodě dva prsty. 

ISB 4970

Motorově a výkonově není v motorce velký rozdíl, ale jakmile přijedete do zatáček, je znát jiné nastavení podvozku a hlavně tlumič řízení. Explore si nechá líbit opravdu hodně. Můžete se pouštět do hlubokých náklonů, ve kterých je motorka naprosto stabilní. 

ISB 4909

Na zatáčkovitých cestách byl naopak vynikající quickshifter, díky kterému můžete rychle řadit a nezdržovat se s mačkáním spojky. Dobré je ale používat ho až od dvojky výš. Malé otáčky a rychlosti vyloženě nemusí. To je ale tak nějak logika všech quickshifterů. 

ISB 4866

Podvozek funguje výborně bez ohledu na povrch, který zrovna máte pod motorkou. Na hladkém asfaltu ostatně funguje tak nějak všechno, ale když přijedete na díry, je znát, že je MT stabilní, nemá tendenci měnit stopu a vy nemusíte ubrat na tempu, které jste nasadili. Na výjezdu pak můžete být na motorku hrubí a nic moc se nestane díky tlumiči řízení. Velké cestovní enduro je samozřejmě třeba i zastavit. V tom vám pomohou radiální přední brzdiče J.Juan. Ty mají dost síly, jsou dobře čitelné, ale chybí jim trocha kousavosti. Tu vyřešila u modelu NK radiální pumpa a tady by taky určitě nebyla od věci. 

ISB 4808

V terénu to není zlé 

Na silnici Explore funguje výborně, ale co terén? Přeci jen je to cestovní enduro na drátěných kolech. Problémem takhle velkých motorek je samozřejmě váha. CFMOTO váží 231 kilo, což rozhodně není málo a na nějaký extrémní offroad to určitě nebude. Na šotolinách je ale naopak požitek s motorkou jezdit. Motor má ostřejší nástup, snadno vám utrhne kolo do smyku a je s ním náramná legrace. 

ISB 4781

Podvozek funguje dobře i v terénu a motorka je krásně čitelná. Na šotolinách klidně můžete držet třícifernou rychlost a tlumiče se s tím vypořádají. Navíc je tu ten tlumič řízení, o kterém pořád píšu, ten vám udrží motorku v klidu a nevadí, jestli jedete po trávě, přes kamení, nebo po hlíně. Prostě jedete tam, kam MT nasměrujete. 

ISB 4710

Dobrá je i jízda ve stupačkách. Motorka se dá dobře ovládat přenášením váhy, řídítka jsou dost vysoko a vy tak můžete mít nad strojem perfektní kontrolu i když se třeba motáte mezi stromy, nebo se otáčíte na malé ploše. Slušný je i rejd, což se v pomalých pasážích, ale i při otáčení na místě určitě hodí. 

ISB 4718

Stojí za to si připlatit

Explore je samozřejmě vrcholná verze řady MT. Má stejnou výbavu, jako model Touring, ale přináší řadu vylepšení, které nám na MT chyběly. Kontrola trakce je u osmistovky bezesporu užitečná záležitost a co se týče palubního systému a jeho ovládání, tak ten udělal pořádný krok dopředu. Cena modelu Explore je 285 990. To už není málo, ale pokud vezmete ohled na výbavu, kterou s motorkou dostanete a systémy, které využívá, je to rozhodně cena, která dává smysl a konkurence se k ní zatím přiblížit nedokáže. 

ISB 4900 

Foto: Ivan “Scoob” Bezděk

Text: Matěj Oliva