V dlouhodobém testu máme cestovní enduro CFMOTO 800MT Sport, které jsme si navíc vybavili sadou kufrů a to si přímo říká o nějaký ten trip. Kdy jindy, než při prodlouženém květnovém víkendu.

 

I když počasí ještě není ideální, je potřeba využít každou možnost na svezení. Protože chceme vyzkoušet, co v našem redakčním MT vězí, vzali jsme ho na trip německým pohraničím Lužických hor a údolí Labe. Třeba vás inspirujeme k podobné cestě. 

IMG 8693

Vyrážíme z Děčína a najisto míříme přímo do Dolní Chřibské, kde je naprosto vynikající hospoda Na Stodolci. Vede tam nádherná silnice plná zatáček, která se motá mezi pískovci. Po cestě se můžete zastavit u pomníku letecké tragédie jugoslávského letadla, které z oblohy poslal k zemi výbuch na palubě. Jedinou přeživší byla letuška Vesna. Památník najdete u rybníka v Srbské Kamenici a je přímo u silnice, takže ho uvidíte i ze silnice.

IMG 8697

Dál pokračujeme do Lužických hor, kde je náš cíl v Oybinu. To je malá vesnička s velkým skalním hradem a historickou úzkokolejkou, na které stále ještě jezdí parní vlaky. Lužické hory nás sice vítají zimou a mlhou, ale to nám náladu nebere, silnice jsou skoro suché a rovných úseků tu moc nenajdete. 

IMG 8705

Druhý den nás vede do údolí Labe, konkrétně do okolí majestátní pevnosti Königstein. První zastávku si dáváme v městečku Hohnstein, kde je přístupný hrad s krásným výhledem na řeku. I když nejste zrovna milovníky historie, stojí za to si na hrad vyběhnout, už kvůli výhledům do kraje. Potěší taky bezplatné parkování pro motorky na náměstí. 

IMG 8712

Dalším cílem je Bastei se skalním hradem a mostem. Dostat se tam ale není jen tak.

IMG 8711

Začínáme na silnici podél Labe, které vede přímo přes Königstein. I tady je to parádní svezení s krásným asfaltem. 

IMG 8946

K hradu samotnému se vyráží z městečka Kurort Rathen. Tam se ale na motorce dojet nedá a je třeba dojet na druhý břeh Labe, kde je velké parkoviště a jezdí odsud zajímavý přívoz. 

IMG 8752

Vzhledem k tomu, že tam budeme trávit noc, sundaváme z CFMOTa kufry a bereme je rovnou s sebou. Přívoz je celkem zajímavě řešený. Je upoután na laně uprostřed řeky a z jednoho břehu na druhý se pohybuje jen za pomoci proudu Labe. 

IMG 8754

Pokud jste hodně líní, můžete se na skalní hrad nechat odvézt autobusem. My samozřejmě doporučujeme vyšlápnout si pár set schodů mezi skálami a výhledy si zasloužit. 

 IMG 8747

Na vrcholku na vás čeká několik vyhlídek do skalního města, ale taky do údolí Labe. No a pak je tu skalní most. To je celkem zajímavá atrakce z osmnáctého století, která tu byla vystavěna pro potěchu turistů. Jde o kamenný most postavený mezi pískovci. Nejhezčí výhled na něj budete mít z protilehlých vyhlídek, z nichž některé jsou dokonce placené. 

IMG 8742

Za mostem vystoupáte k restauraci s vyhlídkou přímo na Labe. Je to také místo, kam vás doveze autobus. 

IMG 8746

Po výšlapu si samozřejmě zasloužíme nějakou odměnu. Celé městečko je plné restaurací a stánků s občerstvením a na chuť si tu přijde asi každý. Nám se povedlo ještě za slušné peníze booknout hotel přímo u řeky. 

IMG 8745

V pondělí ráno už se jen vracíme přívozem na správný břeh Labe a po co nejmenších silničkách se vracíme směr domov, kde čeká spousta povinností.

IMG 8741

I když jsme najeli jen pár set kilometrů, rozhodně to stálo za to. Ostatně cestování není vždy jen o hltání tisíců kilometrů, ale hlavně o tom, jaké ty kilometry jsou. A tak je dobré vědět, že hned za hranicemi máme nespočet krásných silnic a zajímavých míst, kam se dá v pohodě zajet třeba jen na jednodenní výlet. 

IMG 8954

První tisícovka s 800MT

Máme za sebou prvních 1000 kilometrů na CFMOTu. Po víkendovém tripu musím říct, že se mi jako první slovo vybaví pohodlí. I ve dvou je tahle motorka neskutečně pohodlná, má dobře nastavený podvozek a na silnicích všech kvalit funguje výborně. Je to vlastně takový bavorácký styl, kdy si tak v pohodě jedete, polykáte kilometry a ani o nich nevíte. Není ale problém ani se svižnější jízdou, jen musíte dvouválec původem od KTM trochu roztočit, aby s naloženou motorkou a se spolujezdkyní trochu zacvičil. Za brzdu ale rozhodně nebudete. Spolehnutí je na brzdy, zadní je ve dvou dostatečně účinná, přední by zasloužila trochu ostřejší nástup, ale zastaví vás spolehlivě. ABS navíc zabírá až když je to nezbytně nutné. Skvěle čitelná je palubní deska a celkově ovládání motorky. Všechno je tam, kde to čekáte a funguje to.