Mazda je bezpochyby jedna z nejkonzervativnějších značek co do nabízené škály modelů. Dlouhodobě můžete vybírat z ucelené modelové řady, která prochází pravidelnou modernizací. Když tedy japonská fabrika představila nový model SUV, byl to tak trochu svátek.  No a my ho teď můžeme řídit. 

7D2 9720

CX-60 patří mezi velká SUV vyšší třídy, je samozřejmě větší, než jeho sourozenci CX-5 a CX-3, ale také nabízí prvky výbavy a pohonu, o který jsou menší sourozenci ochuzeni. Tím nejzásadnějším je samozřejmě pohon auta. V případě CX-60 se tu bavíme o plug-in hybridním uspořádání, kdy kombinace elektromotoru a benzínového agregátu dokáže vyvinout výkon až 300 koní. 

7D2 9700

Mazda navíc slibuje elektrický dojezd 60km a maximální rychlost na čistě elektrický pohon až 140 km/hod. Na papíře parádní čísla, ale bude to tak i v zimní realitě? Kromě hybridu, který jsme testovali a který má pod kapotou dvou a půl litrový čtyřválec je v nabídce i čistě benzínová varianta a teď pozor - se šestiválcem! Ten má objem 3.3 litru a řadové uspořádání. Určený je hlavně pro ty, kteří potřebují jezdit dlouhé vzdálenosti po dálnicích a tahat těžké náklady. Při dálničním provozu je totiž hybridní pohon nejméně efektivní.

7D2 9698

Když se na auto podíváte, je na první pohled jasné, že se jedná o Mazdu. Nedovedu si moc představit, že bych si tohle auto s něčím spletl. Pokud tedy hledáte SUV, které vás odliší od koncernu a německých značek, je to rozhodně cesta. Nečekejte ale nic extravagantního, vede CX-5 je šedesátka přeci jen o něco usedlejší a největší dojem dělá svou mohutností. Rozhodně ale nepůsobí těžkopádně a i na místě z ní máte dynamický dojem.  

7D2 9688

Interiér je po všech stránkách luxusní. Jeho provedení je naprosto precizní a jen těžko budete hledat nějaké nedokonalosti. No a znovu je to Mazda na první pohled. Typický volant s kulatým středem a okolo něj jen to nezbytné, co můžete potřebovat pro ovládání. Žádné desítky tlačítek, ale vše maximálně zjednodušené. Mě osobně se to líbí a v Mazdě jsem se vždy cítil na první dobrou dobře. 

7D2 9687

Snad jediné, co se moc nepovedlo jsou výdechy klimatizace na stranách palubní desky, které zasahují dost do prostoru a když si nedáte pozor a máte delší nohy, může vás to stát bolest kolene a pár sprostých slov. 

7D2 9685

Hlavní panel ovládáte otočným kolečkem mezi sedačkami. Na něj je potřeba si chvíli zvyknout, když to ale zvládnete, můžete vše ovládat naprosto intuitivně, aniž byste museli odpoutat pozornost od řízení. Trochu slabší je to s grafikou hlavního panelu a hlavně s rychlostí navigace, na druhou stranu zadání cíle je díky ovládacímu kolečku velmi rychlé. 

7D2 9696

Dost místa je i v kufru a na zadních sedačkách. I spolujezdci si mohou užívat pohodlné kožené sedačky, které mají v našem případě vyhřívání. S ohledem na to, že s Mazdou jsem byl párkrát na lyžích, trochu mi chyběla možnost sklopit okénko v zadní sedačce na protažení delších nákladů. Naštěstí kufr je opravdu velký a v podstatě jsem neměl problém se do něj s čímkoliv vejít. 

IMG 7662

Jízda

Mazda CX-60 je opravdu velké auto. Na to je potřeba myslet při parkování i pohybu po užších silnicích. Samozřejmě se vám jízdu ve stísněných prostorách snaží maximálně usnadnit a vy tak máte k dispozici všechny myslitelné asistenty. 

7D2 9658

U Mazdy jsme zvyklí na skvělou odezvu od řízení a hlavně hravost a takovou tu radost z jízdy, která udělá z přesunu z bodu A do bodu B zážitek. No a u CX-60 to není jinak, i když je tu cítit tak nějak větší důstojnost z jízdy. Váha a rozměry tu prostě jsou znát a ochota rychle měnit směr už není taková, jako u menší CX-5. 

7D2 9668

Autu ale rozhodně nechybí dynamika. Přeci jen 300 koní, navíc v kombinaci s elektromotory už je slušná nálož výkonu a krouťáku. Výkonu tak máte pod nohou pořád dost a díky tomu, že auto nenechá nikdy baterii vybít tak, že byste neměli vůbec žádný elektropohon, máte síly pořád dost. Ostatně elektromotor potřebujete také k jízdě v terénu, kde je potřeba náhon 4x4. 

7D2 9674

O všechno se za vás stará elektronika, která distribuuje výkon a hospodaří s ním tak, abyste byli vždy v bezpečí a měli dost výkonu, když ho potřebujete. Auto má také několik režimů včetně  toho terénního, který jsme vyzkoušeli na rozestavěné silnici. 

7D2 9714

Musím říct, že s velkým naleštěným SUV, které mělo navíc i proklatě velká a naleštěná kola se mi do moc těžkého terénu nechtělo. Představa, že tohle někde odřu není zrovna lákavá. Když bylo ale kolem dost prostoru, mohl jsem vyzkoušet, co auto umí. 

7D2 9671

A nebylo to vůbec špatné. Distribuce výkonu je v terénu ideální, kola se neprotáčejí a i v ostřejších zatáčkách vás elektronika podrží a auto neujede. Stejně funguje i na sněhu. Na to, jak je auto velké to je rozhodně celkem působivé. 

7D2 9676

Podvozek je naladěný tak akorát. Není zbytečně tvrdý a zachovává dat komfortu pro posádku. Zároveň ale není houpavý a když jedete po kruhovém objezdu, nemáte pocit, jako na plachetnici. Prostě taková ideální střední cesta. 

7D2 9707

Pohon jako takový je maximálně tichý a i při nastartovaném motoru v podstatě nevíte, že běží. Ani aerodynamický hluk není velký a s ohledem na velikost auta a tvar karoserie je Mazda hodně tichá. 

7D2 9677

A jak je to s těmi dojezdy? Plug-in hybrid je ideální pro ty, kteří dojíždí na kratší vzdálenosti. Přes noc v pohodě doma nabijete a 60km většinou na cestu do práce v pohodě stačí. Mě se podařilo dostat na dojezd 53 km, než se poprvé nastartoval spalovací motor. Hodně samozřejmě záleží na režimu, dovedu si představit, že na klikatých okreskách se na těch 60 km i dostanete. Výhodou je, že pohon můžete ovládat a třeba na dálnici jet čistě na spalovací motor a baterii zakonzervovat. Ve městě, kde to dává větší smysl pak můžete jet na elektriku. Nevím, jak je to při delším vlastnictví auta, ale mě osobně vždycky baví si se systémem hrát a dostávat se na co nejlepší ekonomiku. 

7D2 9714

Důležité číslo je ale hlavně finální spotřeba, která se pohybovala po celou dobu testu mezi pěti a šesti litry, což je hodně úctyhodné číslo s ohledem na velikost auta a výkon pohonu. Je ale samozřejmě třeba započítat nabíjení 17,8 kWh baterie. 

Závěr

Mazda opět předvedla, že se nebojí jít vlastní cestou a cesta je to rozhodně zajímavá a troufám si říct, že dobrá. Není to nic pro staromilce, kteří mají rádi chrochtání nafty a technologie v autě odmítají, ale ruku na srdce, tohle auto vás bude každý den nejen spolehlivě a bezpečně vozit, ale i bavit.