Pokud jste někdy jezdili ve sněhu, víte, že to je náramná zábava – drifty, létající sníh všude okolo, ale běda když vjedete do hlubokého sněhu a čtyřkolka se zahrabe. Pak vás čeká buďto naviják, nebo desítky minut s lopatou. Jeden víkend v roce je to asi v pohodě, ale pokud potřebujete do sněhu pravidelně, jsou pásy v podstatě nutností. V následujícím článku se vám pokusíme osvětlit jejich typy, používání a legislativu.  

7D2 9005

Čtyřkolky na pásech v posledních letech hojně nahrazují sněžné skútry. Na rozdíl od nich je můžete v létě provozovat na kolech a využít tak maximálně potenciál svého stroje. Oproti skútrům jsou sice pomalejší, ale na druhou stranu uvezou větší náklad, více toho utáhnou a jsou mnohem stabilnější. No a pak je tu ještě varianta UTV obutého na sněžné pásy, které nabízí nesrovnatelně větší komfort a užitnou hodnotu při udržení rozumných nákladů oproti například rolbě. 

UTV2

Konstrukce

Sněžný pás tvoří pevný kovový rám, který bývá ještě odpružený pro vstřebávání rázů, které pás dostává při jízdě v terénu. Na rámu jsou umístěna vodicí kolečka většinou z plastu. Ta udržují pás na svém místě a vedou ho po rámu. No a pak je tu ozubené hnací kolo, které je připojené k náboji čtyřkolky. To je menší než pneumatika a čtyřkolka je tak zpřevodovaná zhruba o třetinu do "pomala". Ztrácíte tím samozřejmě maximální rychlost, na druhou stranu získáte sílu, která je pro náhon čtyř pásů potřebná. Poslední součástí je pás samotný. Je vyrobený z gumy různé tvrdosti a vyztužený tkaninou. V podstatě jde o podobnou konstrukci, jakou má pneumatika. 

UTV1

Je nutný dvouválec?

Pásy samozřejmě potřebují výkon, to je beze sporu. Přeci jen máte velkou styčnou plochu, vyšší váhu a oproti kolům obrovský valivý odpor. Z našich zkušeností ale víme, že si na pásech vystačíte i s jednoválcovou šestistovkou. Není to ale zdaleka taková zábava, jako s velkými dvouválci, nebo obecně výkonnějšími stroji. Tady tedy celkem logicky platí, že čím víc koní, tím líp. I když nebudete mít 70 koní, rozhodně potřebujete náhon 4x4, bez něj pásy fungovat nebudou. I uzávěrka předního diferenciálu přijde vhod. No a pokud nemáte zálibu ve fyzické námaze, určitě chcete mít na čtyřkolce posilovač řízení. Pásy kladou ve sněhu velký odpor, a jak jsme si mohli vyzkoušet, jízda bez posilovače je enormně fyzicky náročná. U UTV a side-by-side je to samozřejmě snazší, ale i u strojů s volantem je posilovač lepší. 

7D2 8971

Jaký typ

Když se k nám pár let po roce 2004 dostaly první pásy, byl k dispozici jeden typ určený na všechna vozidla a hlavně jen na sníh. S rozšířením kategorie UTV pak přibyly speciální pásy právě pro tato vozidla. UTV pásy se vyznačují delšími zadními pásy, na které se lépe rozloží hmotnost nákladu na korbě i hmotnost vozidla. S postupem času se ukázalo, že pásy dobře fungují i v písku, nebo v extrémním bahně. Občas taky potřebujete ujet nějaký ten kilometr po asfaltu nebo šotolině. Na trhu se tak objevují takzvané 4s (four seasons) pásy. Tedy pásy pro celoroční použití. Ty jsou odolnější například proti zničení ložisek pískem a mají i odolnější směs pásu, který snese i použití mimo sníh. Loňskou novinkou na našem trhu jsou pak pásy pro "malé objemy". Jsou užší a kratší, mají menší odpor, nižší hmotnost a potřebují tak míň výkonu. I s čtyřstovkou, nebo pětistovkou můžete v pohodě na sněhu fungovat. Pásy s menší plochou mají samozřejmě o něco menší prostupnost terénem a díky váze rozložené na menší plochu s nimi může čtyřkolka snáz zapadnout. Pokud ale nejezdíte v extrémních podmínkách, měly by vám menší pásy bez problémů stačit.  

ATV4

S homologací i bez

Pásy na sníh pochází z USA, kdeje to celkově se čtyřkolkami trochu jiné. Je tu spousta místa na ježdění a většina pracovních čtyřkolek nikdy nepozná asfalt. Stejné je to samozřejmě i v horách, kde mašiny dřou každý den na sněhu. První pásy, které se dostaly do Evropy, tak samozřejmě neměly homologaci. S pásy bez homologace ale nemůžete na pozemní komunikace. Dnes už jsou v podstatě všechny pásy na trhu se silniční homologací a můžete je tak bez problémů používat i na silnici. Pochopitelně pásům jízda na silnici pásům moc neprospívá, berte ji spíš jako nutnost při přesunu do terénu. 

7D2 8896

Montáž

Pásy můžete nazout na drtivou většinu běžných modelů čtyřkolek. Jsou dodávané s montážní sadou pro konkrétní stroj a jejich montáž vám zabere zhruba hodinu až dvě, záleží na tom, zda to děláte poprvé a jak jste zruční. Můžete to brát jako přezutí zimních kol na autě. Kromě samotné montáže nepotřebujete nic speciálního, i když třeba čtyřkolky Can-am mají speciální mód posilovače řízení pro jízdu s pásy. 

7D2 8966


Pásy na sportku

Máte-li doma sportovní čtyřkolku, tak nemusíte být zklamaní, i na ni se dají pásy obout. Dávají se ale jen na zadní nápravu, místo předních pásů jsou obuté lyže. Díky tomu můžete využít trakci zadních pásů a pro řízení použít vedení lyží jako na sněžném skútru. 

BOX sportka


Pás na motorku 

Zajímavou "hračkou" je přestavba motorky na pás. Systém je podobný jako u sportovní čtyřkolky. Zadní kolo nahradí platforma s pásem, který je poháněný řetězem. Přední kolo je nahrazeno lyží. Ideální je použití endurové nebo motokrosové motorky o objemu 450 ccm se čtyřtaktním motorem. Slabší motor se s pásem opravdu hodně nadře a ani těžké cestovní enduro není pro jízdu v hlubokém sněhu ideální. Nejtěžší je pak najít terén, ve kterém by se dalo na motorce jezdit. Potřebujete totiž hodně hluboký sníh, ve kterém si můžete užívat pořádné náklony. Jinak není jízda na motorce ve sněhu nic těžkého. Musíte se naučit mít přidáno hodně plynu a důvěřovat tomu, že vám pás nikam neuklouzne a lyže povede přední kolo. Pak už stačí jen tankovat a bavit se.

Box pás na motorku 2


Video

 

Text: Matěj Oliva

Foto: Camso, Matěj Oliva, Jan Altner