Značka MG patří doslova k rodinnému stříbru britských ostrovů. Bohužel stejně jako řada dalších po existenčních problémech skončila a dostala se do zahraničních rukou. A jak víme třeba z případu Jaguaru, nebo Land Roveru, nemusí to být nutně na škodu. Nyní přišla čínská MG i k nám. 

7D2 8179

MG je aktuálně čínská značka. Má ale jasný tah na evropský trh a podle toho taky vypadá. V nabídce jsou aktuálně dvě SUV - ZS a EHS. Obě auta jsou v nabídce výhradně s benzínovými motory, v případě EHS i jako hybrid. My jsme dostali k testu ZS s motorem 1.0TGI a manuální převodovkou. 

7D2 8197

Rozhodně ale nejde o žádnou holotu. Výbava je více, než zajímavá. V autě najdete elektricky nastavitelnou sedačku řidiče, vyhřívání sedaček. Velký středový displej s funkcí Car Play, panoramatickou střechu, nebo parkovací kamery dokonce i s pohledem z vrchu. To je jen zlomek toho, co v sériovém MG najdete. A i tak se auto vejde pod 500 000 korun. To je na SUV hodně zajímavá cena. 

7D2 8195

Ani designově to není zlé. Auto má uhlazené tvary, kterým dominuje mohutná maska s ještě mohutnějším logem MG. Samozřejmostí jsou LED světlomety s denním svícením. Auto rozhodně nevypadá zle, ale pokud chcete něco, za čím se každý otočí, musíte hledat jinde. Je ale pravda, že kdekoliv jsem zastavil, lidé se na MG ptali. Je to ale dané hlavně jistou “exotičností” auta. Když jsem ale byl v létě v Británii, jezdilo tam MG už opravdu hodně, takže i na “domácím” trhu si auto našlo řadu zákazníků. 

7D2 8194

Pod kapotou MG je litrový motor o výkonu 111 koní. To rozhodně není moc, ale na druhou stranu ani málo. Pro jízdu po městě a okreskách je to dost, my jsme ale jeli přes celou Republiku po dálnicích a v dálničním tempu už autu dost chybí dynamika a hlavně točivý moment. Převodovka tak bude vaším parťákem, protože pokud chcete jet svižněji, časté řazení vás nemine. 

7D2 8188

Ale nejdřív něco k interiéru. Ten je na první pohled alespoň pro mě líbivý a zajímavě zpracovaný. Vše je na svém místě a nechybí detaily, jako červenou nití prošívané lemy. Občas mi jen připadalo, že si Číňané od každé značky půjčili to, co se jim líbilo. Volant tak připomíná Mini, krajní výdechy klimatizace zase Mercedes. No a ty středové jsou zase ala VW. 

7D2 8181

Zpracování všech detailů je na slušné úrovni. Není to rozhodně tak dobré, jako u prémiových značek, ale pokud si po nasednutí do auta řeknete, kolik to všechno stojí, řeknete si, že to za to stojí. Jsou tu samozřejmě i nějaké mouchy, jako třeba rychlost palubních systémů. Pokud si chcete pustit navigaci, musíte mít trochu trpělivosti, stejně jako při připojování telefonu, Podobné je to s palubní deskou, kde se MG snažilo být možná až moc inovativní a zobrazovat informace, o které vlastně ani moc nestojíte. Podle dovozce ale auto ještě čekají softwarové upgrady, které by měly řadu neduhů vyřešit. 

7D2 8186

Tichý a pohodlný 

Po startu malého motoru úplně nemůžete čekat koncert a nějakou divočinu. Ale na druhou stranu já osobně oceňuji ticho a především kultivovaný projev především uvnitř auta, kde o motoru v podstatě nevíte. Celkově je auto velmi slušně odhlučněné, což se u aut v dané cenové kategorii nedá říct vždycky. 

7D2 8162

Pokud od motoru chcete dynamičtější rozjezd, musíte mu tak trochu šlápnout na krk. Krouťák v nízkých otáčkách se tu nekoná a bez otáček to nepůjde. Na závodění na křižovatkách to sice není, ale za brzdu určitě nebudete a do devadesátky auto zrychluje velmi příjemně. I při jízdě vyšší rychlosti oceníte ticho v interiéru. 

7D2 8166

S malým motorem je důležitá převodovka. Ta v MG pracuje přesně, i když chod páky by mohl být kratší. Není to ale rozhodně nic, co by mě otravovalo. Odstupňování převodů je ideální s poměrně dlouhou jedničkou. 

7D2 8170

Řízení je příjemné, jen nečekejte nijak zázračnou odezvou od kol, ani řidičský sen. Je to prostě auto, které vás pohodlně odveze a chová se předvídatelně. To platí i o podvozku. Jeho naladění je rozumným kompromisem. Není moc tvrdý, ale ani uhoupaný. Ani na šotolině to není špatné. S autem jsem absolvoval trasu čtyřkolkářského srazu v Beskydech a i při doprovodu čtyřkolek jsem byl v pohodě. 

7D2 8173

Zkusili jsme nějaké ty polní cesty, kde se MG rozhodně nenechalo zahanbit. Na druhou stranu pokud hledáte pracanta do lesa, podívejte se jinde. Rozbité okresky, obrubníky a cesty k jezeru s ním zvládnete v pohodě. 

7D2 8175

Závěr

MG se podařilo důstojně přivést k životu legendární značku a nedělá jí ostudu. Za cenu, za kterou máte u evropských automobilek ve výbavě sotva elektrická okna tu dostanete pořádnou nálož komfortu a bezpečnosti. Budete mít SUV s prostorným interiérem a kufrem a navíc i trochou toho stylu. A věřte mi, že se za ním každý otočí, teda alespoň zatím, protože pokud půjdou prodeje dál tímhle tempem, tak jich budou brzy plné silnice.