7D2 2484

Musím říct, že k tomuhle testu jsem přistupoval trochu skepticky. Malé SUVčko s litrovým motorem neslibovalo moc zábavy, ale ono to nakonec dopadlo trochu jinak. Na první pohled Kamiq klame tělem a zejména ve verzi Scout vypadá jako daleko větší a hodnotnější auto. Předku dominují LED světla, vzadu zase najdete zajímavé rovné hrany. Nečekejte ale žádný designérský odvaz, přeci jen je to koncern a Kamiq je na první pohled identifikovatelný.

7D2 2487

I interiér zapadá do současné škodovácké architektury. Parádní je dvouramenný volant, který se mi hodně líbil už v Enyaqu. Je na něm i nové ovládání palubních systémů kolečky na palcích, které funguje alespoň podle mě perfektně. Sedačky poskytují tradičně solidní oporu i pohodlí. Náš Kamiq má kromě litrového tříválce o výkonu 81kW také sedmistupňový automat, díky kterému budete mít vždy k dispozici ideální krouťák a výkon. A musím říct, že tady dává automatická převodovka opravdu smysl. 

7D2 2493

Zpracování interiéru je tradičně perfektní. Plasty jsou kvalitní, vše lícuje a nenašel jsem detail, který by mě vyloženě štval, snad jen bezdrátová nabíječka, která se často odpojovala a připojovala, o čemž vás auto stále dokola informuje. 

7D2 2490

Dost místa je překvapivě i na zadních sedačkách. S ohledem na velikost auta se povedlo cestujícím vzadu přichystat celkem důstojný prostor i pro dlouhé cesty. V kufru Škodovka tradičně ukázala pár zajímavých řešení, které vám pomohou vměstnat sem a hlavně uspořádat co nejvíc věcí.

7D2 2489

Tříválec stačí?!

Kombinace malého motoru a SUV zní trochu děsivě, ale už při odjezdu jsem doufal, že ve Škodovce vědí, co dělají. Motor je překvapivě tichý, má klidný chod a velkou chuť do otáček. Ty rozhodně potřebujete, když budete chtít svižnou jízdu. V kombinaci se sedmistupňovým automatem to není problém. Motor sice na papíře moc koní nemá, ale Kamiq rozhodně není tak těžký, jako velká SUV, takže dynamika auta rozhodně není špatná.

7D2 2482

Pro město, kam je tohle auto primárně určené je dynamika naprosto dostatečná a Kamiq má k tomu ještě slušnou spotřebu. Díky všem pomocníkům, jako je parkovací kamera a senzory okolo celého auta nebude problém ani parkování v přeplňeném obchodním centru, nebo průjezd ucpanými uličkami. Z Kamiqa je navíc velmi dobře vidět. Do cíle vás zase dovede přehledná navigace, která se umí zobrazit na digitální palubní desce a vaše pozornost tak není odváděna ke středovému panelu.

7D2 2460

I na okreskách je s autem překvapivě velká zábava. Můžete si užívat vytáčející se motor a pokud se nudíte, přepněte si převodovku do manuálního režimu a pádly pod volantem zkoušejte udržet motor v otáčkách, kde z něj vydolujete maximum. To budete potřebovat hlavně při předjíždění, které je potřeba si přeci jen trochu rozmyslet. I když převodovka podřadí o dvě rychlosti a motor vytočí do maximálních otáček, je zrychlení okolo legálního maxima spíš vlažné.

7D2 2468

Co mě naopak překvapilo je jízda po dálnici. Při sto třiceti motor stále ještě není skoro slyšet, na sedmičku se nepřetáčí a má ještě pořád rezervu ke zrychlování. Ani aerodynamický hluk malého SUV není nijak velký. 

7D2 2471

Terén

Stejně jako u většiny podobných SUV by tu měl být terén spíš v uvozovkách. Verze Scout má sice oplastované lemya vyšší světlou výšku, ale přeci jen je to pořád hlavně městské SUV. I tak jsme ale projeli pár našich oblíbených polňaček, vyjeli pár výjezdů a Kamiq se celkem slušně držel. Je to dané především nízkou hmotností, která do značné míry eliminuje sílu a krouťák malého motoru. 

7D2 2472

Když Kamiq přišel, moc pozornosti jsem mu nevěnoval, přišel mi jako zvýšená Fabia za balík peněz. Po společném týdnu ale musím říct, že ho celkem chápu. Je to praktické auto do města, na chalupu a vlastně i na dlouhou dovolenou. A vůbec se nemusíte bát litrového benzíňáku, s Kamiqem si poradí. Jen důrazně doporučuju sáhnout po automatu, protože jinak budete řadit stejně často jako Ayrton Senna v Monaku

Text: Matěj Oliva

Foto: Tereza Olivová