Nejprodávanějším autem v USA je Ford F 150 a řada jeho verzí. Není divu, je to jednoduchý, robustní a sexy pick-up, který máme neodmyslotelně spojený s vidlicovým osmiválcem. Elektromobilita ale táhne ve všech odvětvích a tichému motoru se nevyhnul ani obří Ford. Rozhodně ale nejde jen o úlevý ekologům, s tímhle autem to americká automobilka myslí vážně a chce z něj mít praktickou elektrickou dodávku nabitou technologiemi.  

2022 Ford F 150 Lightning 01

Novinka se jmenuje F 150 LIghtning a nabídne nejsilnější motor, který kdy v F 150 byl. Jeho výkon je 420 kW a točivý moment 1051 Nm. A to jsou hodnoty, které i s velkým pick-upem dokáží pořádně zacvičit. Dojezd auta s největší baterií by měl být 300 mil - asi 480 kilometrů. A to už vám na prací nabitý den opravdu stačí. U všech verzí má auto samozřejmě náhon 4x4. Auto jde nabíjet stejnosměrnou nabíječkou a snese nabíjecí výkon až 150kW. 

2022 Ford F 150 Lightning frunk open

Elektrický pohon si vyžádal úpravy designu a i u velkého trucku se automobilka soustředila na aerodynamiku. Aby mělo auto co nejlepší odpor vzduchu, je upravená kapota, prahy a přední maska. Ta má také jedinečný designový prvek - LED světla spojená na horní straně světelnou lištou. Ford nechce skončit u auta pro pár vyvolených, ale chce z něj udělat skutečnou masovku. Tomu jsou přizpůsobené i výkony. Auto v nejsilnější variantě utáhne až 4500 kg. Právě pro velký náklad i tažnou sílu je uzpůsobena elektronika, která umí auto vážit a hmotnosti přizpůsobovat výkon elektromotorů a jeho průběh. Jízda by tak měla být optimálně ekonomická a dynamická ve všech režimech. 

ford f 150 lightning rapid red

Další zajímavou funkcí je možnost použít auto jako zdroj energie. Běžný rodinný dům utáhne až tři dny a díky tomu můžete pokrýt výpadky energie, které v USA nejsou ničím výjimečným. Zajímavé je, že si Lightning udržel stejně velký vnitřní prostor i velikost korby, jako má benzínová varianta. Díky absenci motoru je navíc pod kapotou dalších 400 litrů zavazadlového prostoru. Auto by se mělo ke svým zákazníkům dostat v roce 2022 a bude se vyrábět v novém závodě poblíž Detroitu. Cena startuje pro americký trh na částce 39 000 dolarů. To je samozřejmě v Evropě spíš Sci-fi, ale i tak má Ford našlápnuto ke slušným prodejům a uvedením elektrického trucku do praxe. 

2022 Ford F 150 Lightning 05

Video